Estrena el 10 d’Octubre de 2020 al Teatre de Salt / Festival Temporada Alta.
Temporada a la Sala Beckett (Barcelona) del 20 de Gener al 14 de Febrer de 2021
La companyia La Ruta 40 s’uneix, en aquest projecte, a dues creadores de sòlida i brillant trajectòria: la dramaturga Lluïsa Cunillé i la directora Lurdes Barba. El resultat és Els Subornats, una obra escrita expressament per als actors de la companyia, amb la incorporació de l’actriu Àurea Márquez.
Es tracta d’un text on l’univers particular de Cunillé ens planteja el paisatge humà de quatre personatges que es troben de manera clandestina o es refugien temporalment a la cabina de projecció d’un cinema decadent. De fet, sembla que aviat tancarà definitivament. Son el projeccionista, el seu germà, un home amic del germà que està ficat en política i a qui el germà ha d’entregar una carta que li canviarà la vida; i la senyora Selma Parker, que ha hagut de fugir. I fa nits que, amb el permís del projeccionista, dorm a la cabina de projecció.
Amb un to de cinema negre i una aparent trama de corrupció, l’obra ens parla de mons irrecuperables, ens interroga sobre el nostre compromís amb el món en el que vivim i ens porta a reflexionar sobre el sentit de la responsabilitat. I ho fa sense valoracions morals, deixant-nos al davant d’aquelles decisions que posen en perill el nostre benestar.
Autora Lluïsa Cunillé
Direcció Lurdes Barba
Repartiment
Projeccionista Alberto Díaz / Xavier Ripoll
Home Albert Prat
Germà Sergi Torrecilla / Jaume Ulled
Selma Parker Àurea Márquez
Escenografia Laura Clos “Closca”
Vestuari Nídia Tusal
Espai sonor Clara Aguilar
Il·luminació August Viladomat
Vídeo Pau Matas
Caracterització Àngels Salinas
Producció executiva Maria G. Rovelló
Fotografia David Ruano
Ajudant d’escenografia Mariona Ubia
Ajudant de direcció (alumne en pràctiques de l’ERAM) Marc Ambite
Producció La Ruta 40, Sala Beckett i Festival Temporada Alta
“Una posada en escena de Lurdes Barba molt encertada en la creació del fals clímax i en la direcció d’actors.”
Santi Fondevila / ARA
“Alberto Díaz com el projeccionista aconsegueix aixecar un mur d’hermetisme i distància que encaixa com la peça mestra d’un engranatge que no busca connectar el seus mecanismes. Les seves accions, rutines i costums pertanyen a aquest univers de criatures la lògica del qual és un treball d’artesania del misteri.”
Manuel Pérez Muñoz / EL PERIÓDICO
“Els subornats planteja interrogants que mai, com és evident, són contestats. Perquè és tasca nostra, fer-ho. I Lluïsa Cunillé ens invita a dialogar amb la nostra pròpia i individual existència per descobrir si volem –o no– decidir i, en conseqüència, construir, alguna mena de canvi.”
Oriol Osan / NÚVOL
“Un text intrigant, de personatges hermètics, pràcticament estàtics. El que ha de volar com un llamp és l’atenció de l’espectador per entendre què s’escola entre les pauses (ben pinterianes) de Cunillé.”
Jordi Bordes / RECOMANA.CAT
“Àurea Márquez com a estrella invitada, en un petit i deliciós paper. Sorprenent, no pels seus dots interpretatius –de sobres demostrats–, sinó perquè només se la reconeix per la veu i ens ho creiem perquè així ho indica el programa de mà. Un espectre dels bons, d’aquells que ens il·luminen l’horitzó i ens indiquen quin camí cal seguir.”
Oriol Osan / NÚVOL
“Barba aconsegueix unificar el to interpretatiu basat en l’estricta contenció: traslladant l’economia del llenguatge a l’economia del gest i del moviment. La Ruta 40, als que vam veure desbordants d’eloqüència teatral a Reisenfürer (2019) o a Sacarina (2020), encaren el repte al costat de Jaume Ulled i Àurea Márquez com intèrprets ideals sortits del particular univers Cunillé.”
Iolanda G. Madariaga / RECOMANA.CAT
“Ben guiats per Barba, els tres actors de la companyia ajusten cada mirada perduda, cada silenci, cada comentari aparentment banal o aparentment significatiu, al ritme precís que requereix l’escriptura de Cunillé.”
Ramon Oliver / TEATRALNET
“El plat fort ve amb la interpretació dels tres personatges masculins als que Lurdes Barba ha dirigit. Un cop més Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla tornen a demostrar la química que existeix entre ells quan són damunt les taules. Anys de feina conjunta i de connexió com a companyia sempre queden evidents i aquesta n’és una prova més.”
Diana Limones / EN PLATEA
Autora i dramaturga.
Entre les seves obres estrenades, cal destacar LA FESTA (1994, Teatre Romea), LIBRACIÓN (1994, Sala Beckett), ACCIDENT (1996, Mercat de les Flors), LA VENDA (1997, Festival Grec), PRIVADO (1998, Sala Beckett), DOTZE TREBALLS (1998, Festival de Sitges), APOCALIPSI. (1999, TNC), LA CITA, (1999, Mercat de les Flors), PASSATGE GUTENBERG (2000, Tantarantana), L ́ANIVERSARI (2002, Sala Galileo de Madrid), ET DIRÉ SEMPRE LA VERITAT (2002, Teatre de Salt), BARCELONA, MAPA D ́OMBRES (2004, Sala Beckett), OCCISIÓ (2005, Teatre Lliure), APRÈS MOI, LE DÉLUGE (2007, Teatre Lliure / CDN), EL BORDELL (2008, Teatre Lliure), LA PAJARERA (2011, Teare Lliure), EL CARRER FRANKLIN (2015, TNC) o ISLÀNDIA (2017, TNC). És co-autora, amb Paco Zarzoso, de INTEMPERIE, VIAJERAS, HÚNGAROS, VIANANTS, SALÓ PRIMAVERA, EL ALMA SE SERENA o SERENATA PARA UN PAÍS SIN SERENOS.
També és responsable de diverses dramatúrgies i adaptacions. És fundadora de les companyies Hongaresa de Teatre i La Reina de la Nit. Ha estat autora resident del TEATRE LLIURE (2007-2011). Actualment, forma part del Comitè del Lectura del TNC.
Ha estat guardonada amb premis com el Calderón de la Barca, Ignasi Iglesias, Institució de les Lletres Catalanes, Ciutat d ́Alcoi, Born, Ciutat de Barcelona, Butaca, Max, Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya, Lletra D ́Or, Nacional de Literatura dramática del Ministerio de Cultura, Frederic Roda i diversos Premis de la Crítica de Barcelona.
Les seves obres han estat traduïdes i publicades en diversos idiomes, com castellà, anglès, francès, alemany, italià, portuguès, polonès o eslovè.